Planinarsko društvo je tokom svog postojanja na održavanje preuzelo pet planinarskih staza. Dvije se nalaze na južnom Velebitu i tri se nalaze u Žumberačkom gorju.

1. Planinarska staza broj 209 , Križac – Šugarska duliba
2. Planinarska staza 208, odvojak sa staze Križac – Šugarska duliba na Saljev kuk
3. Planinarska staza broj 13, Slavetić – Tihočaj
4. Planinarska staza broj 14, Vranjački slap – Tihočaj
5. Planinarska staza broj 31, Sošice – Sekulići


Križac – Šugarska duliba

1. Križac – Šugarska duliba, staza broj 209

Staza započinje u slabo naseljenom mjestu na Jadranskoj magistrali imenom Križac. Znak na telefonskom stupu upućuje na kamene stepenice, čija se ljepota brzo gubi, jer morate proći kroz uzak prolaz između dva suhozida ispunjen svakojakim ostacima. Na kraju lijevog suhozida staza skreće lijevo i uzbrdo i time započinje avantura savladavanja velebitskih stepenica. Stup s gornje fotografije više ne postoji, jer su postavljeni novi stupovi i staza je prekinuta servisnom cestom. Preko nje potražite nastavak puta. Do Šugarske dulibe ima napornih 6 kilometara i 1200 visinskih metara pa računajte na pet sati hoda.
Osnovne informacije o stazi i gpx trag možete pronaći ovdje.

Križac

Ako se želite više upoznati sa stazom, njenom povijesti, upoznati toponime i zamisliti život na njoj, pročitajte više ovdje.


vrh Saljevog kuka

2. Saljev kuk, 1199 m/nm, staza broj 208

U dolcu prije završnog uspona prema Šugarskoj dulibi nalazi se odvojak za Saljev kuk. Staza vrluda između kamenih gromada i ubrzo kreće u strm uspon koji ponekad zahtijeva i upotrebu ruku. Prolaz stazom je otežan i time da je zapriječena palim deblima, čiji obujam govori da nisu pali u ovom stoljeću. Nagrada je otvoren pogled na sve četiri strane svijeta.
Osnovne informacije o stazi i gpx trag možete pronaći ovdje.


Slavetić – Tihočaj – Zečak

3. Slavetić – Tihočaj (- Zečak)

Početak puta je u samom selu kod nogometnog igrališta gdje se može parkirati automobil. Planinarska staza vodi skoro cijelo vrijeme dobrim šumskim putem i tek pred vrhom Rešpeternica prelazi u planinarsku stazu. U nastavku puta od tog vrha staza prelazi u poljski put koji završava u Tihočaju. Od Tihočaja do Zečaka planinarski put održava HPD Jastrebarsko. Za Zečak treba nastaviti putem kroz selo do izlaska na bijeli makadam. Krenuti lijevo cestom (cesta dolazi iz Svete Jane) i hodati do prve kuće kod koje je putokaz koji vas upućuje na vrh Zečaka.
O Zečaku možete više pročitati ovdje.
Osnovne informacije o stazi i gpx trag možete pronaći ovdje.

Slavetić, parking kod igrališta

Vranjački slap

4. Vranjački slap – Tihočaj (- Zečak)

U kanjon potoka Slapnice ruše se dva slapa – Brisalo i Vranjački slap. Prvi slap na koji vodi planinarska staza je Vranjački slap. Staza ga obilazi s desne strane (može se popeti i do njegovog podnožja) i penje se na livadu iznad njega. Dalje se nastavlja šumom, blagom uzbrdicom i izbija u Rude Pribičke, na asfaltirani put. Markacija nastavlja lijevo, kratko asfaltom, a zatim dobrim makadamskim putem do Gračaca Slavetičkog (jedna stanovnica). Nekoliko stotina metara po izlasku iz sela planinarski put skreće desno, prolazi kroz napušteno selo Stići i preko livada ulazi u šumu. Nakon uređenog izvora imenom Sitnik izbija na šumsku vlaku, kojom se desno za pola sata stiže u Tihočaj. Dalje od Tihočaja se može za Zečak.
Osnovne informacije o stazi i gpx trag možete pronaći ovdje.


Sošice – Sekulići

5. Sošice – Sekulići, staza broj 31

Staza započinje kod kapelice u centru Sošica. Prvo vodi velikim dijelom dobrim makadamom koji završava “okretaljkom” za kamione šumarije. Od tog mjesta zakreće u desno, preko malog betoniranog mostića i ulazi u šumu. Nakon kilometra šumskog, zemljanog puta skreća lijevo i izbija na ogoljelu, posječenu površinu. Staza je tamo označena drvenim stupovima i vodi desno gore u šumu, gdje po ulasku u šumu skreće oštro u lijevo. Dalje šumom, zapuštenim livadama uz napuštene kuće izbija nakon sat vremena u Sekuliće, stotinjak metara od planinarskog doma Boris Farkaš.
Više o domu možete pročitati ovdje.
Osnovne informacije o stazi i gpx trag možete pronaći ovdje.

stari natpis na stazi